High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

marți, 22 septembrie 2009

Cinque Terre

Nu vreau să transform acest post într-un jurnal de vacanţă ci doar să vă povestesc despre un locşor unde pentru câteva zile m-am simţit ca într-un un mic paradis.


Cinque Terre este o regiune din Italia, parte în Toscana şi parte în Liguria, între Pisa şi Genova, formată din 5 localităţi (nu le pot numi nici oraşe nici sate, poate un fel de staţiuni) cu o structură specifică satelor-stup mediteraneene. În esenţă nişte sate pescăreşti care în timp s-au transformat în adevărate staţiuni: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso. Şi în plus o zonă protejată, unde respectul pentru natură transpare în orice gest. Unde oamenii reciclează 90% din ceea ce aruncă şi autobuzele turistice sunt ecologice. Un loc unde omul a învăţat să îşi respecte trecutul şi să aibă grijă de viitor. Atât cât poate. Şi aici se pare, poate mult.



Casuţe colorate strânse laolaltă pe o coastă stâncoasă cu culturi terasate de viţă de vie, măslini şi portocali. Străduţe întortocheate care urcă spre munte doar pentru a coborî într-un final spre un golfuleţ natural unde clipocesc valuri de un albastru străveziu. Fructe de mare, oameni primitori, zâmbete sincere şi soare printre picături molcome de ploaie. Drumuri şerpuitoare pavate cu piatră. Un contrast uluitor între vechi şi nou: trenuri de mare viteză trecând în goană prin tunele sfredelite în coasta muntelui; din când în când, câte o sclipire de azuriu lichid care se furişează prin spărturile zidului roşcovan ; plase de pescuit înnădite şi bărcuţe cu vopseaua scorojită de vreme. Asta e Riviera di Levante, văzută pornind din Riomaggiore de la adăpostul unei hainuţe de ploaie şi din spatele unor ochi curioşi care şi-au văzut visul împlinit.

10 comentarii:

Catalin spunea...

Foarte frumoasa descrierea. :)
Sa pui si 3-4 poze, de curiozitate.

Cati spunea...

Multumesc.
Deocamdata doar una. Mai sunt pe teava...

Irina spunea...

arată foarte mişto! aş pierde şi eu vremea pe-acolo :)

[da, da, da, mai vrem poze!]

Cati spunea...

Hihihihi, de 2 zile is back in Ro si inca mai visez cu ochii deschisi la meleagurile alea....

[Ma conformez]

Cristina spunea...

Superba zona! Din pacate n-am mai ajuns si in Cinque Terre, am stat "in vecini" - Rapallo si Portofino. :)

Cati spunea...

Buna, Cristina, welcome!

Am vazut Rapallo doar din tren, dar sunt convinsa ca e f frumos. Oricum Italia e o destinatie de vacanta grozava, oriunde ai merge pe teritoriul ei :)

horace spunea...

Benvenuto in Romania, signorina!
Ciao-ciao.. :)

Cati spunea...

Grazie tante!

horace spunea...

Hello!
Sa stii ca nu m-ai dezamagit, desi asteptam un post mai fresh (interesant pentru netul meu dezinteresat :P). Deci uite provocarea la versurile fara rima:
"Si nu promit ca potrivicele-mi osti
Nu-mi vor sta in dreapta mea,
Caci vreau sa stiu cum ma cunosti.
Si, dinainte de a ne intilni,
chiar daca o sa-mi pari cam gri..
Eu, totusi, o sa-ntreb:
"Ma mai recunosti?""
Referitor la "Versuri fara rima".

Cred ca acum suna mai optimist, nu? :)

Horace.

PS. Mingea e in terenul tau, astept replica.

Cati spunea...

Thanks, Horace, o sa coc ceva...e pe tzeava :)