High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

miercuri, 24 iunie 2009

Pieton şi sofer

Dacă de obicei, pieton fiind, observam cu tristeţe cât de necivilizaţi sunt şoferii în maniera lor exasperantă de a te claxona dacă îndrăzneşti cumva să treci pe (culmea!) verde, în ultima vreme mi se pare incredibil în ce stil se poate traversa strada ca pieton.

Parcă a devenit o mândrie să treci pe roşu! Găsim moduri din ce în ce mai inventive de a fenta bieţii şoferi care trebuie să stea cu ochii in 12 să nu treacă peste imprudenţi. Şi ce priviri superioare ti se aruncă de către ceilalţi pietoni pentru că stai să se facă verde )exasperant de mult uneori, e drept!) pe când ei trec nonşalant pe roşu.

Din câte îmi aduc eu aminte, conform legislaţiei în vigoare, dacă intri sub roţile unui automobil pentru că ai făcut pe viteazul şi ai trecut pe roşu, şoferul nu e pasibil de nici o pedeapsa. Şi mi se pare normal. De ce ar fi? Dacă tu eşti atât de dobitoc să îţi rişti viaţa de ce să nu o faci pe barba ta?

Ştiu că există o campanie de avertizare a pietonilor asupra riscurilor pe care şi le asumă atunci când trec strada pe unde le e lor comod. Întrebaţi de ce trec starda neregulamentar, majoritatea dau din umeri ca şi cum li se pare o mare prostie întrebarea. "Pai mă grăbeam, ce voiaţi să fac, mai erau 500 de m până la trecere!"

Şi de partea cealalta a baricadei există "eroi" de care trebuie să te fereşti să nu te calce pe trecere, care îţi arată degetul binecunoscut şi mai rău chiar dacă vrei să treci tu pe verde, înaintea maşinii lui cu un trilion de cai putere şi tone de ifose.

Vinovaţi există de ambele părţi şi atâta vreme cât nu vom învăţa să ne respectăm reciproc (pentru că oricum a respecta legea e deja o utopie rizibila pentru mulţi) va deveni cvasi-imposibil să convieţuim paşnic.

În încheiere, dragă bunici grăbite, care vă trageţi de mânecă nepoţii să treacă pe roşu, gandiţi-vă înainte să faceţi asta, viaţa e preţioasă şi din pacate, ne dăm seama de asta de-abia după ce am pierdut-o. La fel, dragi confraţi de-ai vitezomanului Gică, învăţaţi că mai există şi pedala de frînă, alături de cea de acceleraţie, pe care o cunoaşteţi mult prea bine, presăraţi pe ea un pic de respect şi de atenţie, şi aduceţi-vă aminte că nu sunteţi singuri în trafic.

8 comentarii:

kyotox spunea...

deja ii poti numi sinucigasi pe cei din aceasta clasa tocmai descrisa

Cati spunea...

Mda, cert e ca ar trebui sa ne asumam riscurile cand actionam asa, fara a da vina pe altii...

Indelible Bonobo spunea...

esti sigura ca nu-i pasibil de nimic daca treci pe rosu? ca instanta s-ar putea sa-l lase sa scape-i altceva, dar daca omori un om inseamna ca nu ai adaptat viteza la conditiile de trafic si nu ai condus suficient de preventiv.

Cati spunea...

Da, e adevarat, clar conducatorul auto e pasibil de diverse sanctiuni.

Ma refeream la faptul ca inainte, ca pieton nu erai tu sanctionat daca erai calcat in primul rand din vina ta, pentru ca nu te-ai asigurat inainte sa traversezi sau ai traversat pe rosu, pe cand acum, din cate stiu, daca treci pe rosu, e (si) raspunderea ta.

Strainu spunea...

Codul rutier, art. 72, Alineatul 4:
"Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora sau nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta întreaga raspundere a accidentarii lor, în conditiile în care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector."

Deci in afara de faptul ca o sa-l ai pe dobitoc pe constiinta, daca tu ca sofer mergeai regulamentar nu ai nicio vina. Si sunt de acord cu Cati, asa e mai bine, altfel poate sa-ti apara oricand un nebun dintre masini pe care sa nu-l mai poti evita.

Cati spunea...

Thanks, Andrei, for providing the legal backing :)

Sergiu Butnarasu spunea...

Daca esti pieton dai vina pe sofer, iar daca esti sofer invers, cam asta se intampla. Dar nimeni nu incearca sa evite cearta ce iese intre cele dou categorii, nici soferul nu are putina rabdare, dar nici pietonul nu mareste pasul pe trecerea de pieton. La fel si cu trecutul ilegal.

Cati spunea...

Mda, asa e, si, dupa cum ziceam, ar trebui sa ne respectam reciproc...dar mai avem pana acolo se pare...