High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

duminică, 26 aprilie 2009

Literatura sudului

Ca studenta, am avut preferintele mele pentru anumite cursuri. Si printre ele s-a numarat cel despre literatura sudului american.

Sudul Americii (in termeni geografici, Carolina de Sud, Georgia, Alabama, Carolina de Nord, Virginia, Tennessee, Mississippi, Louisiana, Texas, Oklahoma, Missouri, Maryland, Delaware, Kentucky, Virginia de Vest si Arkansas) a dat o pleiada de scriitori nu foarte cunoscuti/popularizati in Romania. In mare parte de culoare, acestia au expus de la teme generice precum libertatea, dragostea de viata, inegalitatea intre sexe si discriminarea rasiala pana la aspecte obcure unui public neamerican: discriminarea si violenta impotriva femeilor in cadrul societatii de culoare.

Pe de alta parte, scriitorii albi (in numar relevant de gen feminin) au denuntat tarele societatii albe din Sud, printre care rolul accesoriu al femeii albe, asa numita "southern belle", educata pentru un rol de sotie-marioneta, pentru care sexualitatea este sinonima exclusiv cu procrearea, conform modelului "shut up and be beautiful".

Literatura sudului american este unul dintre domeniile literare care au generat cantitati enorme de opere critice si au iscat controverse inflacarate. Pe langa binecunoscutii William Faulkner, Tennessee Williams si mai putin cunoscuta Katherine Anne Porter, in cadrul genului s-au afirmat scriitori precum Alice Walker, Zora Neale Hurston, Harper Lee, Eudora Welty, Flannery O'Conner, Carson McCullers, Truman Capote, Kaye Gibbons, Ernest Gaines, Erskine Caldwell.

In cadrul literaturii americane a sudului se remarca indeosebi proza de culoare si cea feminina. Ambele categorii includ personaje bine conturate, caractere puternice, vibrante, nascute din experienta nemijlocita a autorilor ca locuitori si cronicari ai vietii de zi cu zi a uneia dintre cele mai divizate regiuni a Americii.

Povesti emotionante prin firul crud, aproape naturalist al unui numar de scene narative, adevarate tablouri ale vremii lor, romanele si nuvelele sudului american aduc la lumina adevaruri ascunse de conventie si timp, socheaza uneori prin sinceritate, creeaza noi punti de legatura intre generatii si dau nastere unei literaturi-cult pe firmamentul genului de fictiune universal.

Reprezentative pentru aspectele pe care le-au denuntat, pentru metaforele culturale pe care le inglobeaza, si pentru stilul de fictiune sudista sunt:

Not Without Laughter (1930), de Langston Hughes

Their Eyes Were Watching God (1937), de Zora Neale Hurston

Old Mortality (1937), de Katherine Anne Porter

The Heart is a Lonely Hunter (1940), de Carson McCullers

A Curtain of Green (1941), de Eudora Welty

A Good Man Is Hard to Find and Other Stories (1955), de Flannery O'Connor

To Kill a Mocking Bird (1960), de Harper Lee - Premiul Pulitzer

In Cold Blood (Cu sange rece, 1966), de Truman Capote

Coming of Age in Mississippi (1968), de Anne Moody

The Autobiography of Miss Jane Pittman (1971), de Ernest Gaines

A Confederacy of Dunces (1980), de John Kennedy Toole - Premiul Pulitzer

The Color Purple (1982), de Alice Walker - Premiul Pulitzer

Ellen Foster (1987), de Kaye Gibbons

Truth: Four Stories I am Finally Old Enough to Tell (1998), de Ellen Douglas

9 comentarii:

Irina spunea...

Heh. De când am început să citesc articolul tău m-am gândit la "To Kill a Mockingbird" - e una din cărţile mele preferate. Poate o să mai caut şi alte titluri din lista ta...

Oricum, articolele de genul ăsta îmi fac o poftă grozavă să fac nişte studii în domeniul literelor sau ceva asemănător :)

Cati spunea...

Multumesc. To Kill a Mocking Bird e filmul meu preferat, alaturi de The Color Purple :)

Da, multe dintre cartile astea is foarte dragi sufletului meu si m-am "hranit" multa vreme din ele.

Poti face un master. La Univ. Bucuresti sunt mastere de studii culturale americane, franceze, canadiene, etc. Sau unul in literatura comparata. Mai stiu unul de studii mediteraneene la Univ. Cuza din IS.

Cati spunea...

Daca pot face o recomandare,

The Heart is a Lonely Hunter (1940), de Carson McCullers

e foarte frumoasa.

brightie spunea...

foarte bine scris articolul!
congrats! :)

(cred ca am deja cateva dintre carti, am sa le dau ocol cu proxima ocazie)

Cati spunea...

Multumesc! Ai cumva The Color Purple in romaneste?
Sunt foarte curioasa cum au tradus-o, pentru ca limbajul e foarte dificil, e dialect de culoare in cea mai pura forma, cu o gramada de cuvinte taiate pe la jumatate si altele de gen...dar cat se poate ed autentic :)

Irina spunea...

N-ar fi cam ciudat să fac un master de literatură comparată după ce-am terminat Politehnica? :))

Şi, trecând peste partea cu ciudăţenia, n-ar trebui să ştiu nişte chestii dinaine? Cum ar fi, genul de lucruri pe care le înveţi în facultate?

Cati spunea...

Well, nu mi se pare ciudat. Eu am facut un master de afaceri dupa ce am terminat limbi straine. Si lucrez in IT. Here's weird!

Eu am vrut sa dau la studii canadiene si din cate imi aduc aminte au o bibliografie pe care trebuie sa o studiezi, din care se va da examenul de admitere. S-ar putea sa fie la fel si la celelalte.

E adevarat, la celelalte mastere gen "studii..." ar putea fi concurenti de la limbi straine care au ceva experienta in spate din facultate, dar bibliografia e aceeasi pt. toti so...

brightie spunea...

nup... :|
nici nu cred ca a aparut la noi... cel putin google n-o gaseste pe .ro

Cati spunea...

Ma gandeam eu :)