High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

luni, 20 aprilie 2009

Mi-e dor...

..de o pauza. De vacanta de vara, de lipsa de griji si de...Paris.

Am vazut de curand un film care inglobeaza farmecul etern al capitalei franceze si de atunci m-a cuprins o nostalgie furibunda dupa ea.

Da, stiu, pentru unii suna a cliseu, dar pentru mine, ca si pentru multi altii, Parisul e un loc "de l'ame", care mi s-a strecurat in suflet si a ramas acolo pe termen nedefinit.

De ce iubesc Parisul?

Pentru ca e boem, zapacit, colorat, cosmopolit, surprinzator, pentru ca respira cultura, bun gust, orginalitate, farmec, bucurie de viata.

Pentru ca iubesc sa vad pariziencele in fuste vaporoase cocotate pe tocuri de 10 cm iarna pe un ger de crapa pietrele. Pentru ca e cochet asa cum numai el stie sa fie.

Pentru ca nu as da pe un car de bani bucuria de a gusta un croissant la o cafea, dimineata, in timp ce citesc un ziar la o cafenea stradala sau un bistrou in Quartier Latin.

Pentru ca ii iubesc contradictiile, amestecul de glamour si sordid, indrazneala tinerilor parizieni de a se imbraca fix cum le trece prin cap si de a se manifesta liber, fara grija imaginii.

Pentru ca e un oras plin de muzica si de voie buna, de zambete, unde ai surpriza sa te trezesti servit cu cea mai mare placere de un mosulet simpatic, despre care afli cu stupoare ca e proprietarul localului.

Pentru ca aici chelnerul nu stramba din nas oricat de putin bacsis i-ai lasa si iti multumeste politicos din ochi pentru apreciere.

Pentru ca aici dragostea se simte in aer. Oamenilor nu le e teama sa isi arate afectiunea, netematori de ce vor spune ceilalti.

Pentru ca in Paris te simti LIBER. Pentru ca aici libertatea nu e doar un cuvant aruncat in vant. E o stare de spirit si o stare de fapt.

Pentru ca aici oamenii sunt relaxati, veseli, par sa uite de griji si e mare lucru, dupa cum spunea filmul, sa fii insouciant a Paris.



Élise: [in French] You're all alone here? What do you do all day?

Pierre: [in French] Watch other people live. Wonder who they are, where they go? They become hereoes in my little stories.



Pentru ca, in the end, aerul parizian e mare parte din mine. Din inima mea. De aceea, fac tot posibilul sa imi reintalnesc o parte din suflet in fiecare an. A plus tard, mon cher Paris!

9 comentarii:

Onutzza spunea...

Pentru ca esti Rac si esti romantica...Pentru ca Parisul e vechi si nou si surprinzator.

N-am fost niciodata,insa mi-as dori sa il vad. Cred ca e un oras fascinant.

Cati spunea...

Correct.

Sunt subiectiva, dar da, din punctul meu de vedere (amplu exemplificat in post), este un loc fascinant.

Cati spunea...

Pana ajungi acolo, iti recomand filmul Paris (2008), un motiv al reveriei mele din acest post. E frantuzesc, iar printre actori se numara si actrita din Chocolat, Juliette Binoche. Sunt povesti ale unor oameni obisnuiti care se impletesc simplu dar armonios.

Onutzza spunea...

Multumesc pentru recomandare. Chocolat am vazut si mi-au placut si ideea filmului si atmosfera lui.

Onutzza spunea...

Jeux d'enfants ai vazut?

brightie spunea...

Acum doi ani am avut o escala de cateva ore la Paris. N-am apucat sa vad decat Eiffel'ul si sa bantui putin pe strazile din imprejurimi.
Era sambata dimineata pe la unsprezece si jumatate si abia daca vedeai trei, patru oameni pe strada cu copii, cainii la plimbare sau la jogging. Un barbat care iesise cu fetita in oras s-a oprit si mi-a vorbit. A fost tare jenant ca abia legam doua propozitii, dar pe el nu parea sa-l deranjeze, zambea si ma tot descosea... :)
Am vrut sa fac un tur al orasului in autobuzele alea rosii, insa n-am avut timp suficient...
Am ramas cu un gol si c-o tanjeala... abia astept sa-l revad.

Cati spunea...

@Onutzza: Nu, dar am auzit de el. O sa imi fac timp sa il vad. Merci!

@brightie: Parisul e frumos in orice anotimp. Astept impresii dupa ce vei merge sa vezi mai mult din el :) Multumesc de comment si bine ai venit printre "notitele" mele!

Catalin spunea...

Mi-ai mai recomandat filmul. Asta e pe post de reminder. :)
I'll give it a look. :)

Cati spunea...

Hope u like it!