High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

duminică, 24 mai 2009

Ce te face fericit?

Vizionând acum vreo două săptămâni pe Vimeo un filmuleţ, am început să fac şi eu propria mea listă de fericire. Suntem oameni atât de diferiţi şi necesităţile noastre sunt adeseori surprinzătoare. Pentru unii fericirea stă în lucrurile simple şi în micile plăceri ale vieţii în timp ce alţii aspiră permanent spre altceva, spre noi orizonturi, iar atunci când le ating, departe de a sta să se bucure de ceea ce tocmai au câştigat, de a-şi contempla victoria şi a conştientiza ceea ce au, se năpustesc spre noi ţinte, mai mult sau mai puţin himerice.

Oricare dintre aceste două perspective ar fi calea pe care o alegem, eu cred ca n-ar trebui să o desconsiderăm pe cealaltă. Până la urmă, fiecare îşi trăieşte viaţa în funcţie de acele lucruri care au importanţă pentru el. Capacitatea de a vedea şi înţelege ambele puncte de vedere cred eu că ne face mai buni, pentru că de aici vine acea înţelegere şi toleranţă de care e atâta nevoie atunci când trăieşti printre ceilalţi.

Poate un fir unificator între aceste două perspective este faptul că majoritatea dintre noi avem momente de fericire atunci când facem lucrurile care ne plac: sportul nostru preferat, muzica care ne transportă în universul nostru paralel, prietenii care ne împărtăşesc pasiunile.

Sunt atâtea lucruri care ne pot face fericiţi măcar momentan. Şi în timp, pe parcursul vieţii noastre, pe măsură ce priorităţile noastre se schimbă, poţi găsi fericire în locuri şi lucruri pe care în alte etape ale vieţii le dispreţuiai sau nu le înţelegeai. Şi aleatoriul ăsta al vieţii, surprizele pe care ţi le rezervă, modul în care vine şi te ia la mişto şi îţi demonstrează ţie, cel cu priorităţi bine stabilite, că totul e relativ, inclusiv fericirea, e ceea ce ne facem să ne agăţăm cu furie şi dragoste de ea. Şi să mergem înainte spre marele necunoscut. Chiar dacă nu ştim încotro ne îndreptăm, în mod clar suntem pe drumul nostru...

8 comentarii:

Catalin spunea...

Mi s-au parut mai intelepte raspunsurile de la inceput. Dupa aia au fost multe superficiale. :)

Cati spunea...

Tot ce se poate. Nu sunt un analist foarte bun, recunosc, si probabil pe masura ce imi scade entuziasmul se mai turtesc si frazele/ideile....

Cati spunea...

Oricum, dupa cum spuneam....fiecare gaseste fericirea in altceva si trebuie sa intelegem toate perspectivele...

Catalin spunea...

Ma refeream la cele din filmulet..

Cati spunea...

I know :)

Neliniştitu' spunea...

"FERICÍRE, fericiri, s.f. Stare de mulţumire sufletească intensă şi deplină". Aşa zice DEX-ul, parafrazând, cu siguranţă, ceea ce au spus anticii, clasicii şi contemporanii.
În momente diferite de timp, avem nevoi diferite care ne fac fericiţi, sau, dacă nu atât de diferite ca substanţă, deosebite ca intensitate.
Şi da, fericirea stă în lucuri mărunte, doar trebuie timp, conjuncturi, nevoi pentru ca ele să devină esenţiale pentru fericirea noastră.

LZ spunea...

Fericirea este atunci cand zambesti si numai tu stii de ce, cand visezi ingeri albi, cand construiesti castele de nisip, cand te trezesti din somn si constati ca a fost doar un cosmar, cand vine Mos Craciun, cand copilului tau scrie primul cuvant.
Fericirea este atunci cand te intinzi in pat dupa o zi grea, cand arunci pietre in fantana, cand ploua cu soare, cand primesti primii ghiocei, cand esti tinut in brate, cand rasare soarele, cand mananci inghetata, cand te simti respectat si apreciat, cand iti faci planuri si ele se duc la bun sfarsit, cand mergi cu rotilele, cand mananci pepene rece, cand stai lungit in iarba sau cand te lovesc valurile marii, cand construiesti un om de zapada, cand canta greierii.
Fericit esti atunci cand numeri stelele, cand il faci pe celalalt sa rada, cand iti faci cercei de cirese, cand reusesti sa transformi plansul unui copil in ras, cand castigi la loz in plic, cand te strambi in oglinda, cand impodobesti bradul de Craciun, cand lingi turturii de gheata, cand te dai in leagan, cand zbori prima data cu avionul, cand asculti muzica, cand dansezi in ploaie, cand cineva iti umbla in par, cand plangi ca stii ca esti fericit.

Cati spunea...

Ce frumos! E adevarat, sunt atatea lucruri care ne pot face fericiti...

Imi plac gandurile tale, Laura!