High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

duminică, 15 martie 2009

La teatru ca la balci

M-am saturat! M-am saturat de oameni care vin la teatru ca la mall. Care isi lasa telefoanele deschise si se mai si gasesc sa vorbeasca la ele in timpul spectacolului. Care isi cara la teatru tzancul de 2 ani care, cum e si normal, ca de aia e copil, nu poate sta drepti asa cum probabil se asteapta parintii cel putin 2 ore. Sau de cei care tusesc non stop si mai abitir inca in mijlocul unui monolog.

Ah, sa nu-i uit pe aia care intarzie si n-au nici macar bunul simt sa isi ceara scuze ca trec prin fata ta. Sau cei care se cearta cu vecinul de scaun 5 minute ca "dom'le io aici am loc, va rog sa va ridicati" ca sa isi dea seama in ultima clipa ca au gresit randul. Moment in care parasesc campul de batalie cu o privire dusmanoasa aruncata nesimtitului care indrazneste sa stea fix pe locul care ii e scris pe bilet.

Adica ce ma intereseaza pe mine ce chestii profunde debiteaza ala pe scena. Ia sa taca domle, ca eu tre sa vorbesc la telefon, da? Am platit bilet deci fac ce vrea muschii mei, e claaaar?

Alooo, stai bah ca is la teatru. Deci e super tare. Mor de ras. Vorbim cand ies. Ce zici? Esti in mall? Pai hai k vin si io pe la 11.

Pai intr-o tara decenta din afara daca ajungi la 7:01 in conditiile in care spectacolul incepe la 7, nu mai intri in sala. Punct. Te lasa sa intri de-abia la pauza, daca exista. Auzi nesimtire, sa nu te mai lase sa intri.....Pai fac scandal, cum adica?

Nu imi fac iluzii ca oamenii ar fi mai civilizati acolo din proprie initiativa. Sau ca ar fi mai buni decat cei despre care povesteam mai sus. Au si ei uscaturile lor, sunt convinsa, si nu putine.

Dar, dupa cum ma mai revoltam intr-un alt post, se pare ca in ultima vreme, cultura si tupeul merg mana in mana.

In plus, pe la noi culturalizarea asta pe la teatru a devenit o moda. Da bine sa mergi la teatru. Da bine sa te lauzi cu ce piese ai mai vazut fara sa te intrebe nimeni.

"Vai draga, ai vazut piesa x? Nu se poate, cum n-ai vazut-o? Incredibil. Dar trebuie neaparat sa mergi."

De ce nu ne putem duce la teatru pur si simplu pentru ca ne place? La ce ne place. Fara fason. Fara fite. Nu ca la balci. Nu ca la mall. Nu pentru ca te trage nevasta sau prietena de maneca desi tu ai vrea mai degraba sa te uiti la meci sau sa fii la o bere cu baietii. Dand dovada de respect pentru oamenii de pe scena si pentru restul publicului.

Niciun comentariu: