High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

vineri, 29 mai 2009

Ipocrizie

Citeam de curând cum că Parlamentul European a votat interzicerea importurilor de produse din focă provenite din Canada, în semn de protest faţă de metodele de vânătoare folosite.

Toate bune şi frumoase până când îmi arunc ochii pe comentariile lăsate de compatrioţi pe hotnews.ro la articolul în care se făcea referire la asta (recomand clickaiala de rigoare doar dacă vă plictisiţi rău, nu e nimic frumos de văzut acolo) şi la un gest considerat reprobabil (io îl văd squarely idiot, but who cares?).

Se pornise neamule o ditamai bătălia verbală despre cât de nedrept e să omoare ăştia în Canada focile. De aici mi-a venit mie în tărtăcuţă o întrebare: în ce măsură poţi să acuzi pe alţii de barbarie că omoară nu ştiu ce animal când tu te lăfăi de Paşte şi Craciun (şi nu numai) cu ciozvârtele de miel şi fripturicile de purcel în farfurie. Aaaa, şi dacă îţi mai place şi cărniţa de puicel da' o ţii sus şi tare că "e inuman domle să omori focile etc.", I rest my case.

Nimic de zis, pentru unii poate e o barbarie, pentru alţii e un mod de viaţă de când se ştiu (vezi eschimoşii care nu prea au gustat la viaţa lor pui, vacă, miel şi alte asemenea "delicatese" pentru ca nu au de unde).

Alta e problema mea: cât de ipocrit poţi să fii să te declari împotriva omorârii focilor şi a altor animale sălbatice când matale bagi la maţ cîrnăciori, mici, cabanoase, chifteluţe, drob, fripturi de tot felul, păstrămioară şi alte bunătăţi....fără număr? De ce îs focile mai oropsite decât puii noştri autohtoni cărora le sucesc bunicile noastre gâturile de ni le trimit nouă la oraş, "să aibă şi ei maică acolo, că e pui de ţară, nu de ala din supermarket" sau decât Ghiţă al nostru de fiecare Crăciun când îl scurtăm de cap şi îl facem pacheţele mici-mici pe care le împărţim la familion.

Eu aş sugera măcar dacă e să militezi pentru o cauză de acest gen, să o faci pe bune. Că vorba aia cu " Să faci ce zice popa nu ce face popa" nu mi se pare valabilă aici. Aşadar, accept comentarii pertinente pentru protecţia animalelor de la vegetarieni pentru ca mi se pare mie că ei au oareşicare drept să meargă cu jalba în proţap în domeniul asta. Restul, să rămânem la mititei, gratare mixte şi alte bunătăţi care implică fără îndoială cărniţă de origine animală.

Ar putea spune unii că nu se compară, ca porcul e animal domestic şi vezi bine, dacă tu l-ai hrănit, tu l-ai crescut, ai tot dreptul să îl omori că e al tău. Păi nah, dacă o luăm aşa, e perfect normal şi moral şi să mergi la vănătoare de ce vrea muşchiul tău, că, zice-se, suntem la vârful lanţului trofic deeci, noi avem voie să omorâm ORICE, nu?

Oricum, problema e complexă şi nu vreau să latru aiurea, just trying to make a point somehow.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Diferenta e foarte simpla: focile NU sunt animale domestice (gen miel, porc) si sunt vanate, nu crescute in curtea casei pentru drobul de Paste. Cum focile nu sunt crescute in curtile caselor canadiene, ele pot ajunge specii pe cale de disparitie, reproducerea speciei lor fiind lasata in voia naturii. Mai multe foci moarte = sanse mai mici de perpetuare a speciei. Cred ca suntem cu totii de acord ca vacile baltate nu sunt si nu vor fi vreodata in acest pericol.

Cati spunea...

Ok, da, suntem de acord, baltatele noastre nu sunt pe cale de disparitie. Si totusi, ai vazut vreodata cum sunt sacrificate la abator? Sau un miel in agonie? Sincer, nu cred ca e mare diferenta intre agonia unei foci si a unui animal domestic. Drept e, focile ca si caprioarele, ursii, etc. sunt specii protejate. Insa din punctul meu de vedere, le omoram la fel. Pentru blana/carne etc. Pentru folosul nostru.

Si nu ne gandim la asta cand gustam niste creier pane sau o inimioara de animal domestic.

Am vazut mai demult in cadrul unui documentar ca in Norvegia exista un fel de mancare traditional care include ochi de miel. Daca ar fi de foca nu l-am mai manca, nu? Dar daca e de miel nu-i nicio problema. Eu l-am crescut si e dreptul meu sa il omor. Pentru ca nu e pe cale de disparitie, nu?

Am scris articolul mai mult ca o critica la adresa mea, pentru ca si eu condamn uciderea fara discernamant a unor specii pe cale de disparitie. Dar facand asta, m-am recunoscut ca ipocrita pentru motivele enumerate mai sus. Killing is killing pana la urma. Domestic sau salbatic. Imi place carnita de puicel da ma oripilez cand vad la bunica-mea cum le suceste gatul.