High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

miercuri, 6 mai 2009

Tara, tara, vrem ostasi!

La sugestia lui Varza, m-am gandit ca n-ar fi rau sa initiem un proiect in blogosfera legat de turismul romanesc.

Avand in vedere ca incercarile curente ale Ministerului Turismului sunt departe de ceea ce noi ne-am dori, ce-ar fi sa SPUNEM exact cum ne-ar place sa fie promovata tarisoara noastra. Sa nu ne mai limitam doar la a critica ci sa gandim proactiv si sa ne exprimam. Cu alte cuvinte, haideti sa adunam idei in acest sens si sa demonstram ca putem sa facem NOI ceea ce altii au incercat, unde ei au dat chix.

Asadar, asa cum putem fi originali si creativi in posturile noastre, haideti sa fim la fel in ideile noastre despre CUM ne putem promova mai bine tara.

Sa sarim, sa sarim....cu IDEEA!

Daca ne adunam mai multi, putem face un blog comun axat strict pe acest subiect: Promovarea Romaniei ca destinatie turistica, sau cate un blog pentru fiecare zona din tara.

Multi dintre noi, bloggerii, suntem tineri, facem parte dintr-o generatie cu o mentalitate diferita, si, zic eu, vedem lucrurile altfel, suntem mai pragmatici si mai conectati la ceea ce se intampla prin lume. Putem face un brainstorming si putem folosi experientele noastre turistice pe alte meleaguri si in tara pentru a gasi idei valabile.

Catalin a venit cu o serie de idei legate de posibile cai de promovare:

  1. Centralizarea (lista/index, etc.) a inregistrarilor postate pe youtube.com cu peisaje din diferite zone din Romania
  2. Crearea de itinerarii prin Romania lipsite de cliseele turismului clasic si promovarea acestora prin brosuri cu poze facute de oameni ca noi in peregrinarile lor prin tara si descrieri "incondeiate" de bloggeri care "au penita"
  3. Implicarea acelora dintre noi care sunt pasionati de drumetii, sporturi de iarna, etc in sensul ca atunci cand mergem cu gasca pe munte putem lua cu noi si un turist strain; niste pasionati de munte pot face un turist strain sa se simta in largul lui in Romania, avand in vedere ca de obicei, strainii sunt cam jecmaniti pe la noi de indata ce coboara din avion (aici o marturie in acest sens)
Eu una, avand in vedere ca traiesc in Bucuresti ( ca multi dintre voi), m-as gandi la un plan de promovare turistica a Bucurestiului, pentru ca, daca alte zone au parte de strategii si scheme de promovare, Bucurestiul sufera acut din acest punct de vedere.

Haideti sa ne intrebam ce am putea arata in capitala Romaniei unui calator strain sau unui roman de-al nostru care ar vrea sa o descopere.

Este cunoscuta probabil initiativa de realizare a unei linii turistice RATB, care ar urma sa calauzeasca turistii pe un traseu prestabilit in Bucuresti. Ideea este buna, dar putem sa o completam si sa venim cu alte initiative cu care, pana la urma, am putea sa mergem la autoritatile abilitate gen Primaria Capitalei.

Urmand modele externe, am putea:

  • sa punem in circulatie un Bucharest Card care sa ofere reduceri la o serie de obiective turistice si restaurante din Bucuresti
  • sa incurajam firmele private sa puna la dispozitia turistilor tururi ale Bucurestiului cu autocarul, cu preturi diferite in functie de obiectivele incluse in tur (de exemplu, in Budapesta, preturile la aceste tururi variaza in functie de cat de multe obiective turistice includ)
  • sa punem la punct trasee turistice tematice prin Bucuresti: Bucurestiul gastronomic (care sa includa degustari de vin, mancaruri traditionale romanesti, etc.), Bucurestiul si viata lui de noapte (tur de clubbing), Bucurestiul istoric (centrul vechi, biserici din Bucuresti si manastiri din imprejurimi), Bucurestiul cultural (muzee, galerii de arta, ceainarii si cafenele literare), Bucurestiul studentesc
  • sa puna la dispozitia turistilor bilete cu valabilitate de 24/48 ore, 3/7 zile care sa permita accesul in autobuzele turistice; turistii ar putea cobori la statia de langa obiectivul care ii intereseaza, dupa care ar putea reveni din nou la bord la urmatoarea statie, descoperind Bucurestiul in ritmul lor propriu
Din pacate nu am experienta in turism si nu stiu exact ce pasi trebuie urmati pentru a elabora un proiect turistic care sa poata fi prezentat in fata unei autoritati in domeniu. Tot ce pot face este sa-mi exprim parerea in calitate de turist si sa vin cu idei legate de ceea ce mi-ar placea sa vad in Bucuresti, facand comparatie cu alte locuri pe care le-am vazut. De aceea, orice contributie e binevenita.

Nu va sfiiti, impartasiti-ne ideile voastre!

Later edit: Am inceput un blog despre Bucuresti si lucruri frumoase de vazut in acest oras. Daca aveti dispozitie si va intereseaza subiectul, ma gasiti la www.iubescbucurestiul.wordpress.com

10 comentarii:

Catalin spunea...

O idee ar fi sa se centralizeze undeva, macar sub forma de lista filmulete de pe youtube care sa surprinda peisaje/zone ale Romaniei, dar sa fie user made, nu neaparat clipuri pentru care s-au platit sute de mii de dolari. Cred ca bloggerii croati au facut ceva in genul asta. Repet, pentru inceput e buna macar o lista.

Apoi, mai exista grupuri pe flickr (sau alte siteuri) care promoveaza Romania. Contacteaz-o pe doro (baaau.com), poate e mai in tema, ca am observat ca e inscrisa in ceva grupuri (asta e profilul ei pe flickr: http://www.flickr.com/people/dorai/). Uite un exemplu de grup: http://www.flickr.com/groups/romania-mycountry/.

O idee ar fi sa se creeze itinerarii pentru turisti straini si sa se evite unele clisee romanesti care-s pur si simplu enervante. In construirea itinerariilor astea, de ce sa nu se construiasca brosuri, folosind poze publicly available? Eventual insotite de descrieri de la bloggeri care folosesc cu maiestrie condeiul. Sunt convins ca se poate veni cu ceva mult mai atractiv decat mizeria aia de "romania, the land of choice" - melodia aia suna ca un clip de promovare al unei tari africane (eventual facut prin anii 70).

Daca proiectul ar lua amploare si ar exista destula lume implicata, s-ar putea crea celule care sa lucreze pentru anumite zone. De exemplu.. bloggeri din Brasov sa se ocupe de Bv + imprejurimi and so on.

Alta idee ar fi identificarea de grupuri de tineri care practica turism la greu (mers pe munte, facut trasee, mers cu bicicleta sau schiat) si sa le gasim cate un insotitor strain. De exemplu.. la un grup de 5-6 entuziasti sa aducem un strain care sa mearga cu ei, iar ca bonus sa se bucure si de ospitalitatea romaneasca. Si nu vorbesc de ospitalitatea tzeparilor. In momentul in care identifici niste persoane entuziaste si nu sunt disperate dupa bani, chiar pot face un turist (sau un cuplu de turisti) strain sa se simta bine in Romania.

Astea-s primele idei care mi-au venit si-s in forma bruta. Sunt convins ca se pot aduce contributii mai bune.

Cati spunea...

Foarte buen ideile, Cata! Merci pentru aport.

O sa completez articolul, integrand si sugestiile tale, le adaug si pe ale mele si vedem ce contributii mai apar.

O sa tin cont de sfaturile tale, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la asta asa ca...the more, the better:)

varza spunea...

Buna draguta, ti-am pus postarea si la noi pe forum poate vine lumea sa zica idei.
http://verze.ro/index.php/Forum/la-palavre-cu-admina/18950-ReCine-scrie-despre-verze.html#18950

O sa revin si eu curand. :) Oricum ma bucur ca te-ai apucat sa fac ceva :)

Cati spunea...

Multumesc pentru suport!

brightie spunea...

la ora asta n-am idei, da' am vointa. :))
disponibilitatea mea insa devine certa doar la sfarsit de iunie, ca am o licenta de bifat vara asta...

Cati spunea...

Yupee, ne strangem...

varza spunea...

Maine o sa postez un mic articol despre treaba asta cu link catre tine, poate asa vin mai multi oameni cu idei.
Am promis ca ma implic, ma tin de cuvant ;)
Numai ca eu unt blank la ora asta, n-am nicio idee decat de astea ce fac la servici :D

Cati spunea...

Super! Merci.

Nici eu nu stiu foarte multe dar ma gandesc ca putem sa ne inspiram din experientele noastre ca turisti prin RO/alte tari si macar sa povestim ce ne-a placut din ce-am vazut din acest punct de vedere.

O sa amendez si eu articolul curent si-o sa-l mai rotunjesc cu ceva idei :)

varza spunea...

ok, nu m-am tinut de promisuiune, ca n-am avut timp sa scriu, dar sapt asta sigur o sa-l fa.
eu nu te-am putut gasi pe iubescbucurestiul ca nu merge.

Cati spunea...

NP. Ciudat, este in blogroll sub titlul Jurnal de bucuresti (http://iubescbucurestiul.wordpress.com/)