High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

vineri, 27 februarie 2009

Martisor

Ce inseamna de fapt sarbatoarea de Martisor? Ce sarbatorim pe 1 martie?

Cu ceva vreme in urma, martisorul era sarbatorit la inceput de an intrucat anul nou incepea la 1 martie. In traditia dacica, martisorul este reinnoire, iesirea din iarna si reinceperea ciclului vital. Se spune ca martisoarele se lucrau in timpul iernii si se purtau incepand cu 1 martie. Tot dacii au purtat martisoare in alb si negru pentru a avea noroc. Culorile snurului de martisor, alb si rosu, semnifica principalele cupluri de forte din mitologiile clasice: raul si binele, vara si iarna, ziua si noaptea.

In timp, martisorul s-a imbogatit cu diverse semnificatii, dar ideea de reinnoire, de nou inceput s-a pastrat. Pentru ca asa cum plapandele tulpini de ghiocel strapung stratul de pamant inghetat, cum se intampla de cele mai multe ori la inceputul lui martie, si noi iesim din hibernare si incepem sa ne reincarcam bateriile. Iar martisorul e un prim semnal ca ar trebui sa ne scuturam de cojoace si sa deschidem ochii la frumusetea noii lumi care ni se descopera.

In functie de zona, exista diferite traditii legate de martisor. Stiati, de exemplu, ca in unele locuri din tara noastra fetele dau martisoare baietilor de care sunt indragostite? Dar ca dupa ce trece vremea lui e bine sa legi martisorul intr-un pom inflorit?

Si ca sa inchei, m-am gandit ca luni, chiar daca e deja 2 martie, sa dau cateva martisoare colegelor mele. Pentru ca pana la urma, acesta nu este doar un apanaj sau vreo obligatie a baietilor. Martisorul e din punctul meu de vedere un semn de bucurie ca am iesit din iarna si ca infloresc din nou copacii si lumea in jurul nostru.

Gaudeamus igitur si sa aveti o primavara parfumata!

Niciun comentariu: