High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

miercuri, 14 ianuarie 2009

Fundamentalism vs. habotnicie

Disclaimer: Asta e primul si ultimul meu post despre religie.

N-am inteles niciodata ratiunile razboaielor religioase. Nu cred ca o sa le pricep vreodata. Ce-mi pasa mie ca aia aleg sa ii zica Allah sau Iahve lui Dumnezeu? Pana la urma, cerul si ceea ce (unii dintre noi) credem ca exista undeva dincolo de el e unul singur (ok, lasam la o parte credintele politeiste la discutia asta).

So, atata vreme cat io stau pe bucatica mea de cer si nu te incomodez cu nimic, de ce simti tu nevoia sa te iei de mine si sa ma convingi ca ce cred eu nu e bine si ca adevarul adevarat e altul? Mai mult, de ce vii tu sa dai cu bombita la mine in cap pentru ca nu simt si cred la fel ca tine? Si de ce ma urasti pentru asta? In case you haven't heard, people, it's a free world, and my thoughts are my own.

Acum, ca sa ma intorc la problema mentionata in titlu, mie mi se pare ca exista o mica mare diferenta de nuanta intre habotnicie si fundamentalism. Ok, the way I see it, habotnica e orice baba care ma urmareste cu gratie prin biserica cu sfaturi de pocaiala pentru ca nu imi acopar teasta cand intru acolo sau care ma apostrofeaza ca port cercei (!). Sau un arab care traieste zi de zi dupa litera Coranului, desfasurandu-si covorasul la ore fixe si strangandu-l la aceleasi ore fixe. Ok, oamenii astia te pot bate la cap, provoca la discutii interminabile si plictisi/enerva in cel mai rau caz.

In schimb, un fundamentalist se cheama ca e unu care vine si te "purifica" radical. Pentru el, lucrurile trec dincolo de a-ti trai viata dupa cum iti zic cartile sfinte pentru ca pentru el, orice om care crede in altceva sau pentru care al de sus are alt nume este un dusman. Personal. Oamenii astia iau totul personal. Fiecare gest pe care il faci tu si fiecare gura de aer pe care o iei e o ofensa la adresa lui si a Creatorului. Pentru ca doar el si ai lui au cheile imparatiei si detin adevarul absolut. Ei stiu cel mai bine. Si pentru a te convinge si pe tine de asta, nu mai stau doar la discutii. Te "curata" la propriu. Te "purifica" de-ti merg fulgii. Toti. Si cand vorbesc de fundamentalism nu ma refer strict la arabi/musulmani. Sunt convinsa ca exista fundamentalism si in religiile crestine. Doar ca e mai bine ascuns.

Asa ca sincer, prefer sa inghit in sec de fiecare data cand ma apostrofeaza baba de rigoare si ma simt norocoasa pe undeva. Pentru ca, cel putin deocamdata, saraca nu arunca spre mine decat vorbe. Nu bombe! Astept viitorul....

4 comentarii:

oana spunea...

Nu comentez in mod special articolul, ci blogul in general... asa cum ti-am zis, mie imi place ce faci aici, si iti asigur o mica parte din traficul de care vorbeai cu ceva timp in urma :))
Mult spor, draga mea, si numai bine!

Cati spunea...

Sar'na, o sa incerc sa ma ridic la inaltimea astesptarilor...continuand sa scrijelesc aici despre ce mi se pare ca merita spus

Anonim spunea...

Nu face afirmatii pe care s-ar putea sa le regreti.
Acum ceva timp am criticat un articol in care se vorbea despre pungile de plastic. Iar ieri seara imi venea sa scriu un articol in care sa vorbesc despre cat de misto e ca acum sunt pe bani.
Anyway.. am facut multe afirmatii pe care le-am incalcat. :)

Cati spunea...

Mah, errare humanum est. Daca in timp unele idei se depreciaza ca si valoare intrinseca, le adaptezi sau renunti la ele si gasesti altele noi in loc.

Si eu mi-am incalcat cateva. So? That doesn't change who I am.