High expectations imply utter happiness and bitter disappointment. May we all have both in our lives!

miercuri, 7 ianuarie 2009

Reclaiming the blade



Intotdeauna m-au fascinat armele medievale. Si dintre toate, cel mai mult m-a uimit sabia. Cea medievala nu e cea cunoscuta in scrima ca sabre. E pur si simplu sword.

M-am gandit sa scriu un post despre acest subiect mai mult pentru a promova un documentar (Reclaiming the Blade). E un fel de tribut la adresa acestei arme, intotdeauna asociata cu ideea de onoare.

Practic, fiecare razboinic avea o relatie cu totul speciala cu sabia sa. Daca iti pierdeai sabia era un semn rau prevestitor, insemna ca esti pe cale sa iti pierzi si capul/viata. E un simbol al libertatii si al puterii. In plus, sabia a fost vazuta in Evul Mediu ca un simbol al divinitatii. O sabie in flacari este simbolul purificarii. Nu degeaba se zice a trece ceva "prin foc si sabie." Simbolismul ei crestin este evident in insasi forma manerului, in cruce. Desigur, aceasta este forma de baza, dar exista nenumarate variatii in functie de cultura. Sabiile orientale sunt cunoscute datorita lamei lor curbate si a tecilor similare.

Sabia e o arma deosebit de eficienta atunci cand e manuita cu iscusinta. E ca o femeie frumoasa si deadly. Exista mitul ca sabiile medievale ar fi foarte grele (gen 10 kg sau mai mult), dar putin stiu ca de fapt, o sabie cantareste in medie 1,5 kg.

De fapt, asta e si scopul, ca sabia sa fie o arma usoara, intrucat e folosita pentru a taia si impunge, nu pentru a zdrobi. Cea mai grea sabie medievala era espadonul sau sabia pentru doua maini si avea maxim 5 kg (varianta pentru lupta), respectiv 7 kg (varianta pentru parada), dar servea un scop specific: cu ea se taiau capetele lancilor.

Daca sunteti pasionati de arme medievale sau pur si simplu vi se pare interesant sa aflati mai multe despre ele, va recomand acest documentar. Include tot felul de interviuri cu actori care au jucat in filme gen Lord of the Rings si au trebuit sa se antreneze in arta manuirii armelor de gen (Viggo Mortensen si Karl Urban).

4 comentarii:

Anonim spunea...

Asta e genul de articol care nu e de interes general si peste care lumea trece.
But you got my vote on it, pentru ca ai scris despre ce-ti place, good job. :*

Cati spunea...

Stiu ca vor fi putini care-l vor citi (if any) dar intr-adevar, e un post mai mult pentru mine, about something I like. Si cine stie, poate chiar se va uita cineva la documentar ;))

Anonim spunea...

Speranta moare ultima. :D
Dar daca n-o sa uit, eventual daca ma bati un pic la cap, sa-mi aduci aminte, o sa arunc eu o privire. :)

Anonim spunea...

wow..SUPER TARE

si mie imi plac armele medievale, super articol :) imi pare rau ca nu apuc sa citesc mai des :*